18/3/10

Ιστορικοί Πύργοι


Ο Γιώργος Κυρίτσης στην "ΑΥΓΗ" χτές, έγραψε ως λεζάντα της παραπάνω φωτογραφίας:
«Με στέρεες βάσεις και θωρακισμένη απέναντι στο χρηματοπιστωτικό αεριτζιλίκι προχωράει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.»

Διαφωνώ ριζικά!
Και τό ερεύνησα το πράγμα γεωγραφικά και ιστορικά. Δείτε τί βρήκα:
1. Αριστερά εικονίζεται ο γερμανικός Ιστορικός Πύργος Fatinmerkelburg του Βερολίνου, όπου ο μέγας Βίσμαρκ υπόγραψε ταπεινωμένος την Συνθήκη Απαραδίας.
2. Δεξιά είναι ο εγγλέζικος Ιστορικός Πύργος Small Brown Vgen Big Tory Ben του Λονδίνου, το ρολόϊ του οποίου κάθε ώρα θυμίζει ότι έρχεται το τέλος κάποιων παραισθήσεων {όπως π.χ. ο "υγιής" ανταγωνισμός...} αλλά ποιός τό ακούει...
3. Στο μέσον βλέπουμε τον γαλλικό Ιστορικό Πύργο Nicolà-mâs-piret-o-potámi στις όχθες του ιστορικού ποταμού Loire, όπου πριν 69 χρόνια ο στρατηγός Πεταίν υπόγραψε την ιστορική συνθήκη υποταγής του Χίτλερ στην Γ' Γαλλική Δημοκρατία.
4. Στο πίσω μέρος της εικόνας βλέπουμε διάφορους μικρότερους ευρωπαϊκούς Ιστορικούς Πύργους, όπως τους ιταλικούς Poco Berluscana Poco Putana της Φλωρεντίας και Palazzo della Stenagmo της Βενετίας, τον ισπανικό Oji stin Junta Ecoñomica στο Τολέδο και τον αυστριακό Anderen Worten Euch zu Lieben στο Σένμπρουν.
5. Σε πρώτο πλάνο, ...κεντροδεξιά, βλέπουμε τον ελληνικό Ιστορικό Πύργο της Βλακεντίας. Αν σάς μοιάζει κατεδαφισμένος, ισοπεδωμένος, δεν γελιέστε.
Ακριβώς γιαυτό ονομάζεται έτσι.

2 σχόλια:

...Ατακαδόρ είπε...

Βρέ σύ, Εξερ...,
ξέρεις τόσες γλώσσες;

Αν ναί, τρέχα στο ΥΠΕΞ να ξεκουράσεις λίγο το Γιώργο, που με 3 μόνον, την μητρική του, τα Σουηδικά και τα Γκρεκικά, δεν τά βγάζει εύκολα πέρα...

Εξερευνητής είπε...

Eυχαριστώ, έστω τόσο καθυστερημένα, φίλτατε ΑΤΑΚΑΝΤΟΡ, για την υπόδειξη.

Είχα πάρει μιά ...τρόϊκα και γύριζα στη στέππα...

Μπάς και ηρεμήσω ολίγον από την πολλή ...διαβούλευση.

Νά 'σαι καλά !

Όσο «καλά» μπορεί να είναι κάποιος την σήμερον ημέραν...