16/1/12

Για το μποζόνιο αλλά και
το σωτήριο οχτάδραχμο!

Εκμεταλλεύτηκα τις χριστουγεννιάτικες «διακοπές» για να πάω να εξερευνήσω το θέμα του μποζονίου του Χίγκς. Και την σχέση του -άμεση ή έμμεση- με τα κόμματα, ειδικά τα αποκαλούμενα "κόμματα εξουσίας".
Μια πρώτη περιγραφή του ...άφαντου μέχρι στιγμής μποζονίου θα βρείτε στην προηγούμενη ανάρτηση εδώ.
Βρέθηκα λοιπόν στην Γενεύη και μετά από κάποιες προσπάθειες κατάφερα να εξασφαλίσω ένα ραντεβού με τον «speaker», τον εκπρόσωπο τύπου ας πούμε, της μιάς ομάδας επιστημόνων του CERN, που προσπαθούν να εντοπίσουν το "μποζόνιο του θεού", όπως είναι το ...παρατσούκλι του.
Στο μεταξύ όμως άκουσα για ένα κάποιο αρχαιοελληνικό
οχτάδραχμο, που είχε βγεί σε δημοπρασία από γνωστό ελβετικό οίκο νομισμάτων (κλεπταποδοχικών-αρχαιοκαπηλικών συνηθειών προφανώς...) στη Ζυρίχη.
Προσφύγαμε ως κράτος στα ελβετικά δικαστήρια και καταφέραμε (μάς πίστεψαν επιτέλους για μιά φορά...) να βγει απόφαση επαναπατρισμού του.
Πήρα το τραίνο (πυκνά δρομολόγια... ανά ημίωρο) και πετάχτηκα ώς εκεί.
Θ' αρχίσω λοιπόν με όσα έμαθα γι' αυτό το κέρμα και όσα μου ήρθαν στο μυαλό.
Τό είχε "εκδώσει" τον 5ο π.Χ. αιώνα ένας αρχαίος βασιλιάς της
Βισαλτίας, λέει, εκεί τριγύρω στη σημερινή Νιγρίτα Σερρών. Και προφανώς δεν είχε "εκδώσει" ένα μόνον κομμάτι...
Είναι όμως πολύτιμο μού είπανκαι πωλήθηκε προς οδόντα χιλιάδες ευρά. 80.000 €, το συνειδητοποιείτε;
Μια ασημένια ...κουτσουλίτσα εκεί πέρα να έχει αξία ίση περίπου με τους μισθούς ενός "μέσου" εργαζόμενου επί ...έξη χρόνια!!!
Όπως τό βλέπω όμως δεν έχει κάποιο δύσκολο σχέδιο. Γιατί λοιπόν, ως γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων ημών προγόνων, δεν "εκδίδουμε" δικαιωματικά μια τεσσάρα εκατομμύρια από δαύτα να λύσουμε, άπαξ δια παντός, το πρόβλημα του κρατικού χρέους;;;
Με τις σκέψεις αυτές ξαναγύρισα στη Γενεύη για το ραντεβού μου με τον ...μποζονιακό επιστήμονα.

Μερική άποψη του τιούννελ του τεράστιου κυκλοτρόνιου του CERN,
στο οποίο υποατομικά σωματίδια επιταχύνονται σε ταχύτητες
που πλησιάζουν αυτή του φωτός. Από τις συγκρούσεις τους
κάποιοια από αυτά διαλύονται "εις τα εξ ών συνετέθησαν"
και δίνουν στους επιστήμονες πολύτιμα στοιχεία για τις συνθήκες
που επικρατούσαν στην εικαζόμενη ως «αρχή» της σημερινής
μορφής του Σύμπαντος, την αποκαλούμενη "Μπιγκ-Μπανγκ".
Είχα προσφερθεί να τόν πάω σε ένα καλό εστιατόριο αλλά μού αντέστρεψε την πρόταση για ένα άλλο ήσυχο και ...μονοπελατειακό, όπου μπορούσαμε να κουβεντιάσουμε με άνεση.
Μπήκε αμέσως στο θέμα και μου έδειξε ένα εκλαϊκευτικό φυλλάδιο της ομάδας του, από όπου το "πλατύ κοινό", άνθρωποι σαν εμένα χωρίς μεγάλες γνώσεις Πυρηνικής Φυσικής, μπορούσαν να πάρουν μιά ιδέα για το "μυστηριώδες" μποζόνιο που αναζητούν ή, καλλίτερα, για το τί θα μπορούσε να ήταν αυτό το μποζόνιο, ποιές είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί στο περιβάλλον του.
Παραθέτω τα σχετικά σκίτσα και τις ερμηνείες τους. Από αυτές έλυσα εγώ την απορία μου για το ποιά σχέση έχει το μποζόνιο του Χίγκς με τα κόμματα! Ειδικά αυτά που αποκαλούνται "κόμματα εξουσίας" αλλά και κάποια άλλα...
Δείτε τα και διαβάστε τις. Και μετά περιμένω τα σχόλιά σας.
Θεωρώ αναγκαία μια μικρή εισαγωγή.

Τα περισσότερα στοιχειώδη υποατομικά σωματίδια που απαρτίζουν το Σύμπαν μας (και μάλλον και το αντι-Σύμπαν για το οποίο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι "υπάρχει") είτε δεν έχουν καθόλου μάζα -άμαζα τα αποκαλούν οι φυσικοί- είτε έχουν αλλά πολύ λίγη. Ο "μηχανισμός" του Higgs (που πιθανότατα δημιουργείται από ένα μποζόνιο, αυτό που σχεδόν βρήκαν τώρα στο κυκλοτρόνιο) είναι που τους προσδίδει μάζα!!! Έτσι "βαραίνουν", αποχτούν αδράνεια, γίνονται δυσκίνητα, δημιουργούν «σταθερά» συσσωματώματα. Στερεά-υγρά-αέρια... τον κόσμο μας δηλαδή. Γιαυτό του έδωσαν το παρατσούκλι "μποζόνιο του ...θεού".

Εξηγώντας τα σκίτσα μού είπε τα εξής ο επιστήμονας:

Σε μιά αίθουσα υπάρχουν κάποια άτομα, που κουβεντιάζουν διάφορα πράμματα. Η πυκνότητά τους δεν είναι μεγάλη και η κίνηση ανάμεσά τους είναι σχετικά άνετη. Τότε παρουσιάζεται κάτι, ένα ενδιαφέρον πρόσωπο, μια γυναίκα ας πούμε. Γύρω της μαζεύονται κάποιοι οι οποίοι πλέον μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη γνωριμία μαζί της. Η ομάδα αυτή πλέον είναι πυκνή και -ως σύνολο- είναι πολύ πιο δυσκίνητη μέσα στην αίθουσα.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν δεν μπεί κάποιο νέο πρόσωπο μέσα στην αίθουσα αλλά κάποιος απ' έξω να ..."σφυρίξει" μια ενδιαφέρουσα πληροφορία, που την ακούνε όμως μόνον όσοι είναι κοντά στην πόρτα. Αυτοί πλέον που μοιράζονται αυτήν την πληροφορία αποχτούν κάτι κοινό μεταξύ τους και -ως σύνολο πάλι- δύσκολα κινούνται πλέον μέσα στην αίθουσα.

Μού καρφώθηκε η ιδέα ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα κόμματα «εξουσίας»!!! Υπάρχουν πολλά άμαζα σωματίδια που το μποζόνιο-εξουσία πέφτει πάνω τους και τους προσδίδει μάζα!!! Έτσι "βαραίνουν", αποχτούν αδράνεια, γίνονται δυσκίνητα, δημιουργούν «σταθερά» συσσωματώματα: Τα κόμματα «εξουσίας»!!! Που μάς κάθισαν στο σβέρκο (παγκοσμίως μάλιστα...) και λόγω αδράνειας δεν λένε να πάνε κατά διαόλου...

Το μποζόνιο του Higgs φταίει για όλα!!!

+ + + + + + + + + + + + + + + +
Αναλυτική παρουσίαση του "μηχανισμού Χίγκς"
και του -πιθανού...- "μποζονίου Χιγκς" μορείτε να βρείτε:
Στα ελληνικά:
www.physics4u.gr/articles/2008/Higgs.html -10 "οθόνες"
και στα αγγλικά:
en.wikipedia.org/wiki/Higgs_boson -7 "οθόνες",
www.exploratorium.edu/origins/cern/ideas/higgs.html
-3 "οθόνες"

3 σχόλια:

Λωτοφάγος είπε...

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Εξαιρετικά κατατοπιστικά τα σκίτσα!
Δεν είχα ασχοληθεί με το θέμα, απλώς γελούσα με κάτι ανόητους ή θρησκόληπτους, που περίμεναν να μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι πριν από 3 χρόνια!

Εξερευνητής είπε...

Ο ουρανός ΔΕΝ έπεσε στα κεφάλια μας αλλά η ...Lehman Brothers μάς έπεσε πάντως πριν 3 χρόνια, κατακέφαλα!

Δεν ξέρω αν το είχε προβλέψει ο ...Νοστράδαμος, η Καββάλα ή οι Μάγιας.
Ή μπορεί κι ο Πυθαγόρας... έχουν χαθεί πολλά «κείμενά» του...

Και τοπικά μάς έπεσε κατακέφαλα ο Γιωργάκης. Που απόχτησε "μάζα" από το ...καταραμένο μποζόνιο του Χιγκς.
Την εξουσία...

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Πολύ καλό, αγαπητέ!