25/9/09

"Δικαστικοί" αντιπρόσωποι

Μιά απόλυτα περιττή εκλογική δαπάνη
Αν δεν το έχετε προσέξει σάς πληροφορώ ότι στις ευρωεκλογές είχαμε σε όλη τη χώρα κάπου 20.500 {είκοσι χιλιάδες πεντακόσια} εκλογικά τμήματα.
Ίσως μερικά από αυτά να έπρεπε να καταργηθούν, όταν οι ψηφίζοντες είναι λιγότεροι από κάποιον αριθμό, χωρίς αυτό να προκαλεί κάποια ταλαιπωρία, για να μειωθεί κάπως το κόστος.
Όμως η μεγαλύτερη δαπάνη της εκλογικής διαδικασίας είναι οι αμοιβές των δικηγόρων που διορίζονται ως "δικαστικοί" αντιπρόσωποι.
Διότι δεν είναι μιά «απλή» αμοιβή ενός επιστήμονα, μιά αποζημίωση για μιά μέρα δουλειάς, έστω υπερωριακή, πές 100 ευρά. Τότε η συνολική δαπάνη θα ήταν κάπου 2.000.000 ευρά. Άντε στην ευχή θά 'λεγε κανείς.
Είναι πολύ περισσότερα διότι υπολογίζονται ως "έξοδα παραστάσεως-διαμονής", εκτός έδρας, ημέρες μετάβασης και επιστροφής και δεν ξέρω τί άλλο.
Ως «εντός έδρας» πάντως είναι κάπου 1.000 ευρά. Αλλά το καλό μας υπουργείο των Εσωτερικών, πιθανότατα πελατειακά, φροντίζει να στέλνει πολλούς «εκτός έδρας», οπότε το ποσόν είναι πολλαπλάσιο. Υποθέτω ότι περνάει τα 40.000.000 για όλους. Μεγαλύτερη δαπάνη από την αγορά 2-3 πυροσβεστικών αεροπλάνων!!!

Κάποτε, παλιότερα, προχουντικά, η παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων ήταν ένα στοιχειώδες εχέγγυο {όχι πάντα... αλλά εντάξει...} ότι δεν θα γίνει κάποια λαθροχειρία ή σοβαρή παρατυπία, που να αλλοιώνει το αποτέλεσμα.
Στη μεταπολίτευση όμως, με τους πολίτες και πιό εξοικειωμένους στις διαδικασίες και πιο θαρραλέους, θεωρώ ότι είναι εντελώς περιττή η παρουσία δικηγόρων στα εκλογικά τμήματα.
Αρκεί η παρουσία των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής (που δεν πληρώνονται) και των αντιπροσώπων των κομμάτων για να διασφαλισθεί η ομαλή και ανόθευτη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Κι επειδή πιθανολογείται επανάληψη των εκλογών (λόγω μη αυτοδυναμίας ή μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας...) αλλά και -έτσι κι αλλοιώς- θα έχουμε τον άλλο Οκτώβριο εκλογές για Δήμους και Νομαρχίες, θα βρεθεί κάποιο κόμμα να τολμήσει να προτείνει την απαλλαγή μας από αυτήν την περιττή δαπάνη, που ειδικά σε καιρό οικονομικής κρίσης, είναι πολύ σημαντική;;;

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσαν να είναι δικαστικοί αντιπρόσωποι δικηγόροι ή άλλα σχετικά επαγγέλματα ή απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, από τον ίδιο τόπο, για να λείπουν τα εκτός έδρας, αλλά θα σε φάνε οι νέοι δικηγόροι, από κάτι τέτοια περιμένουν..

Ναπoλέων είπε...

@ Καπ. Κουμμ.

Λες να κινδυνεύει ο "Εξερευνητής" μας;;;

Ξέρω πάντως ότι σε επαγγελματικό επίπεδο, δύο είναι οι συντεχνίες που έχουν ένα ιδιόρρυθμο "βέτο" στην Ελλάδα: Οι δικηγόροι και οι ταξιτζήδες...
Πριν λίγες μέρες άκουσα ότι στο Λος Άντζελες (κάπου 20.000.000 "ψυχές") υπάρχουν 4.500-5.000 ταξί. Στην Αθήνα των 5.000.000 υπερβαίνουν (τα νόμιμα....) τις 11.000.
Τί χρείαν έχομεν μαρτύρων;

Όσο για τους δικηγόρους... το ότι συνήθως είναι η -μακράν- πλειοψηφούσα συντεχνία στη Βουλή μας, φτάνει και περισσεύει...

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με το άρθρο απλά ήθελα να κάνω μια πρόταση:
τα μέλη της επιτροπής να πληρώνονται με ένα λογικό ποσό (π.χ. 50 ευρώ ανά άτομο), από την στιγμή που θα είναι εκεί από το πρωί ως το βράδυ.
Είναι πέρα για πέρα παράνομο το κράτος να ζητά από έναν πολίτη να προσφέρει δωρεάν εργασία για τόσες πολλές ώρες. Εκτός κι αν θεωρούμε πως ο πολίτης είναι δούλος του κράτους κι όχι το αντίστροφο..

...Ατακαδόρ είπε...

Το παρατράβηξες!

Η δαπάνη για τους δικαστικούς αντιπρόσωπους μάς μάρανε;

Εδώ έχουν απομυζήσει τα πάντα!

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Εξερευνητή, καλησπέρα. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνω στο μπλογκ σου και κανονικά δεν θα άφηνα και σχόλιο σε τόσο παλιό ποστ, αφού μάλλον δεν θα το διαβάσεις πια, αλλά ήθελα να πω και τη δική μου άποψη. Να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι είμαι νέα δικηγόρος, όχι από τις πολύ φανατικές, η άδικη η μοίρα με έριξε εδώ, εγώ χορεύτρια ήθελα να γίνω κλπ κλπ. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχω στις κληρώσεις για τους διορισμούς δικαστικών αντιπροσώπων και συνήθως κάπου με στέλνουν, ποτέ όμως εκεί που έχω δηλώσει ότι επιθυμώ να πάω. Συνήθως με στέλνουν εκτός Αττικής, αλλά αυτό δεν το θεωρώ δική μου ευθύνη, αφού σχεδόν πάντα δηλώνω δήμους εντός Αττικής.
Για τα χρήματα για τα οποία γίνεται συνήθως η συζήτηση, πρώτη εγώ θα πω ότι πρέπει να αποζημιώνονται και οι γραμματείς και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, οι οποίοι βγάζουν τον όγκο της δουλειάς την ημέρα των εκλογών. Το έχω εισηγηθεί και στο Σύλλογό μου. Από κει και μετά όμως, να σου πω γιατί δεν πιστεύω ότι τα λεφτά που παίρνει ένας μέσος δικαστικός αντιπρόσωπος δεν είναι τόσο φοβερά; Γιατί με αυτά καλύπτει μεταφορικά, στέγη (όχι, δεν ισχύει παντού το ότι μας έχουν για θεούς όπου πάμε, μας φιλοξενούν, κλπ κλπ). Πρέπει να παρουσιαζόμαστε στο μέρος που διορισθήκαμε δύο μέρες πριν κι αυτό σημαίνει τουλάχιστον 3 μέρες διαμονή, έξοδα για φαγητό, συγκοινωνίες, κα. Επίσης, για το αν είμαστε ή όχι χρήσιμοι στην εκλογική διαδικασία, ΝΑΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΕΙΜΑΣΤΕ. Όταν στις εκλογές του 2006 μια μαλακισμένη έφερε τον ανάπηρο με ολοφάνερη γεροντική άνοια πατέρα της να ψηφίσει, όταν ο άνθρωπος έκλαιγε και χτυπιόταν, ναι, ήμουν χρήσιμη. Όταν μέλος της εφορευτικής μου το 2004 μετά την καταμέτρηση των ψήφων κι αφού είχα μετρήσει και μονογράψει (είχα δηλαδή το κεφάλι μου στον τορβά) άρχισε να βάζει σταυρούς στα ψηφοδέλτια, ναι, ήμουν χρήσιμη. Όταν το 2007 ο Πρόεδρος της Κοινότητας είχε μπαστακωθεί στο εκλογικό κέντρο και προσπαθούσε να πιέσει το αποτέλεσμα, ναι, ήμουν χρήσιμη. Και σε αυτό είμαι κάθετη.
Εφόσον η υπογραφή που βάζω σε όλα τα έγγραφα της διαδικασίας με δεσμεύει τόσο, ώστε να μπορώ να διωχθώ ποινικά και πειθαρχικά, τότε ναι, ας παίρνω αποζημίωση. Και για να τα λέμε και λίγο σωστά, οι αποζημιώσεις του χιλιάρικου και βάλε παίζουν σε λίγες περιπτώσεις. Εκείνοι που κληρώνονται στα κέντρα ομογενών του εξωτερικού παίρνουν τα περισσότερα, 1500 ευρώ, με τα οποία καλύπτουν και τα μεταφορικά τους. Ακούγονται τόσα πολλά λεφτά;;
Συγνώμη για το σεντόνι, δεν έχω καμία εριστική διάθεση, ήθελα απλώς να θέσω υπόψη κάποια στοιχεία και τη γνώμη μου. Ευχαριστώ.

Εξερευνητής είπε...

Κοκκινοσκουφίτσα,
για να εξερευνήσεις χρειάζεται χρόνος...
Τα αποτελέσματα του διμηνο-τριμήνου θα τα βγάλω στις γιορτές.

Εντωμεταξύ, σε έβαλα..."πρώτο τραπέζι πίστα"!

Και λόγω προσωπικής αδυναμίας ανταπάντησης σε «πάσσαρα» στον ...στρατηγό!

Έχουμε πειθαρχία εδώ στον Π/Τ εμείς!

Νά'σαι καλά, καλή μου.
Σ' ευχαριστώ πολύ για την διαφωτιστική παρέμβαση.

Ευχαριστώ και τους άλλους επισκέπτες.
Θα ανταποκριθώ τα Χριστούγεννα.