25/12/08

Όσο πιό αποτυχημένος... τόσο πιό πολύ τον γλείφουν!

Καλή χρονιά σε όλους μας. Κι άν όχι καλή-καλή, έστω... απλώς καλλίτερη από την ..."τρέχουσα".
Στο πρωθυπουργοκεντρικό ολιγαρχικό μας σύστημα[*], όπως διαμορφώθηκε κυρίως από την ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΙΚΗ των μακ. Καραμανλή-Παπανδρέου, ήταν επόμενο οι βουλευτές του -όποιου- κυβερνώντος κόμματος να παινεύουν κάθε τόσο, να γλείφουν, κάποιες φορές εμετικά, τον αρχηγό τους πρωθυπουργό, ώστε στην κατάλληλη στιγμή, να τους προτιμήσει για κάποιον θώκο υπουργού ή υφυπουργού.
Η ερμηνεία είναι απλή: Στο σύστημα της ανάδειξης βουλευτών με "σταυρό"[**], μόνο ως υπουργός μπορείς να κάνεις αρκετά ρουσφέτια, ώστε να σιγουρέψεις την επανεκλογή σου.
Ο,τιδήποτε κι αν κάνεις για το γενικό καλό, για την πρόοδο της κοινωνίας, μετράει πολύ λιγότερο σε προσέλκυση "σταυρών προτίμησης" από ότι το ατομικό/οικογενειακό ρουσφέτι[***].
Είναι γνωστά αυτά, έχουν ειπωθεί και γραφεί από πολλούς, πολλές φορές. Το γιατί δεν αλλάζουν, ανάγεται μάλλον στην ελληνική ...ιδιαιτερότητα, στο βαθειά ριζωμένο και καλά και συνεχώς καλλιεργούμενο "δίδυμο" κοτζαμπασισμού-ραγιαδισμού.
Το τελευταίο τετράμηνο όμως μού είχε κάνει εντύπωση η εξαιρετική ΑΥΞΗΣΗ -σε απίθανα ύψη!- του εμετικού γλειψίματος βουλευτών και άλλων "παραγόντων" της ΝΔ προς τον κ. Καραμανλή. Δεν υπάρχει δήλωση κάποιου βουλευτή, δεν υπάρχει παρέμβαση σε κάποια μάζωξη, σε κάποιο ...τηλεπαράθυρο, χωρίς και ένα τουλάχιστον γλείψιμο του αρχηγού.
Το τελευταίο τετράμηνο, το χειρότερό του, που άρχισε με την "κάλυψη" Βουλγαράκη στην ΔΕΘ και συνεχίστηκε με όλη την αγιοβατοπεδική -και όχι μόνον!!!- δυσωδία, τις παλινδρομήσεις με την εξεταστική/προανακριτική, την απομάκρυνση Ρουσσόπουλου, την φοβερή πτώση της ΝΔ, και του ίδιου προσωπικά, στις δημοσκοπήσεις και την παράλληλη άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και του Γ. Παπανδρέου ως «καταλληλότερου»...
Δεν είχα καλοκαταλάβει το γιατί, αφού καθε μέρα αποδεικνύεται και χειρότερος, πιό ανίκανος να κουμαντάρει στοιχειωδώς το πόστο του, την κυβέρνησή του, γιατί τον γλείφουν ασύστολα, αδιάντροπα, και όσο πάει και πιό πολύ.
Σήμερα, σχολιάζοντας σχετικό άρθρο του "Φακού" για την πρόσφατη γλοιώδη κολακεία Ι. Βαρβιτσιώτη και "επίτιμου" Μητσοτάκη προς τον Καραμανλή, είδα την εξήγηση:

Όσο χειρότερα πάει ο Καραμανλής και η κυβέρνησή του, τόσο περισσότερο πλησιάζουν, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ!
Άρα δεν υπάρχει χρόνος!

Πρέπει οι γυιοί/βουλευτές των ως άνω, ο Μιλτιάδης και ο Κυριάκος αντίστοιχα, να ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ το ταχύτερο, στον επικείμενο ανασχηματισμό δηλαδή, ώστε να προλάβουν να κάνουν κάποια ρουσφέτια και να σιγουρέψουν την επανεκλογή τους!
Και ακριβώς το ίδιο βέβαια σκέφτονται όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ.
Και δώστου εμετικό γλείψιμο στον αρχηγό...
Όσο πιό αποτυχημένος αποδεικνύεται, τόσο περισσότερο τον γλείφουν!!!
Υπάρχει καμμιά διαφωνία σ' αυτό;;;
- - - - - - - - - - - -
[*] κάποιοι το αποκαλούν ...δημοκρατικό. Αλλά, προσθέτουν, έχουμε «έλλειμμα δημοκρατίας». Λάθος!!! Η δημοκρατία-democracy είναι μία και χωρίς διαβαθμίσεις! {έχω πεισθεί απ' όσα έχει γράψει ο "Ναπολέων"}. Οι Δημοκρατίες-Republics είναι πολλές και με πολλές διαβαθμίσεις. Ακόμα και επί χούντας, μετά το 1968, ...REPUBLIC είχαμε!
[**] υπάρχουν και άλλα συστήματα, πολύ καλλίτερα, δημοκρατικά, όπως το ΠΡΟΤΙΜΗΤΙΚΟ το οποίο εκθέτει το "Ψέμμα με ουρά" στο μπλογκ του.
[***] «Μαίτρ» του είδους, λέγεται πως, ήταν ο μακαρίτης Ευάγγελος Αβέρωφ, υπουργός Άμυνας επί Καραμανλή (θείου), που στα Γιάννενα είχε ατομικό "πολιτικό" γραφείο με 10 υπαλλήλους ασχολούμενους με μεταθέσεις, αποσπάσεις, αναβολές κλπ. στρατιωτών της εκλογικής του περιφέρειας...

10 σχόλια:

ria είπε...

χρόνια πολλά με υγεία και χαρές!

Εξερευνητής είπε...

Ευχαριστών θερμώς αντεύχομαι "Καλή Χρονιά 2009η", καλλίτερη τουλάχιστον από την 2008η...

Heliotypon είπε...

Στα ρουσφέτια (εκτίμηση δική μου) πρώτη θέση έχει, τι άλλο, ο διορισμός! Δεύτερη η μετάθεση. Αυτά ανεξάρτητα από τις διαπλοκές που δεν θεωρούνται ρουσφέτια αλλά ...νόμιμες συναλλαγές (Business). 'Οσα για το γλύψιμο, έχει γίνει αηδηαστική συνήθεια σε πολλά επίπεδα... 'Οσο πάμε κατεβαίνουμε προς το τελευταίο σκαλοπάτι εθνικής αθλιότητας. Βλέπω τον κατήφορο και ανυπομονώ να χτυπήσουμε πάτο, μπας κι αρχίσει κάποτε η άνοδος.

Κλαζoμένιoς είπε...

Αντεύχομαι: Καλή χρονιά!

Στο θέμα σου:
Έβγαλες μπόλικη κακία...
Πού να βρώ άλλη εγώ ο φουκαράς να σχολιάσω;;;

Λύστε μου όμως μιά απορία γραμματική:
Το «γλείφω», «γλείψιμο» το βλέπω και έτσι αλλά και ως «γλύφω», «γλύπτης» κλπ γραμμένο.
Τί συμβαίνει;;;

Εξερευνητής είπε...

Σωστή η παρατήρηση. Τό 'ψαξα λίγο.

Το «γλείφω» [με τη γλώσσα] βγαίνει από το αρχαίο "λείχω" και γράφεται με "ει", όπως κι όλα τα παράγωγα γλείψιμο, γλειφιτζούρι, γλειψιματίας {για τους βουλευτές της ΝΔ...}

Το γλύφω [σμιλεύω] και όλα τα παράγωγά του γλύπτης, γλυπτό, γλυφή και βέβαια Γλυφάδα γράφονται με "υ".

Τα αντίστοιχα αγγλικά είναι: lick και carve.

Μετεωρίτης είπε...

καλα τα λες!

μια χαρά...!

Καλή μας χρονιά-και ας ελπίσουμε να αλλάξουν τα πράγματα
γιατί ζήτω που καήκαμε...

une enfant gâtée είπε...

Ε, όχι λοιπόν δεν εξερευνησα το αρθρο και σπάνια ...αποφαίνομαι. Απλά παρατηρώ...
Σε αυτήν την φάση το μόνο που θα αφήσω είναι απλά, τις παραδοσιακές μου ευχές.
Προσαρμοσε τες, κατα βούλησην.

karfoto είπε...

Χρόνια Πολλά Εξερευνητή και σε όλους !

Λωτοφάγος είπε...

Καλώς σε βρήκα, Εξερευνητή!
Καμιά κακία δεν βλέπω στο κείμενο, αγαπητέ Κλαζομένιε. Αυτά που λέει ο οικοδεσπότης μας είναι, δυστυχώς, η μόνη αλήθεια!
Με αυτόν τον τρόπο, δεκαετίες τώρα, αλληλοδιαφθείρονται οι πολιτικοί σε συστήματα σαν το δικό μας! Γι' αυτό και ο πΟλΙτης είναι πΕλΑτης για αυτούς. Μέχρι πρότινος έμπαιναν φτωχοί και έφευγαν πλούσιοι. Σήμερα μπαίνουν οι γόνοι των παλιών πολιτικών που πλούτισαν και θα φύγουν (αν φύγουν ποτέ!) ακόμα πλουσιότεροι!
Ωστόσο, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2009!

Εξερευνητής είπε...

Ευχαριστώ όλες και όλους για τα καλά σας λόγια... αλλά και για την διαφαινόμενη αισιοδοξία.
Έστω και ...κουτσουρεμένη.

"Καλή Χρονιά η 2009η μ.Χ.", λοιπόν, καλλίτερη τουλάχιστον από την 2008η μ.Χ....

Κι αγοράστε και κάνα καινούριο ζευγάρι στρωτά παπούτσια.
Μάς βλέπω να περπατάμε πολύ εφέτος.
Ειδικά μέχρι το Πάσχα...