25/11/08

Και τώρα φίλοι, Brown for ever !

Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας κ. Μπράουν, πιό σωστά του «Ενωμένου Βασίλειου» {Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και ...ολίγη Ιρλανδία} είχε καταρχή ξαφνιάσει προ καιρού όταν, κόντρα στην νεοφιλελεύθερη πολιτική του προκατόχου του, "εργατικού" και ...πολύ σοσιαλιστή, Μπλέρ αποφάσισε να κρατικοποιήσει σημαντικές βρεττανικές Τράπεζες, που κινδύνευαν να πτωχεύσουν από τους χειρισμούς των επικεφαλής «Χρυσών Παιδιών», των "μάνατζερ" με τους αμύθητους μισθούς. Όχι απλώς να εγγυηθεί ή να τις δανείσει, όπως οι δικοί μας νεοφιλελεύθεροι, αλλά να πάρει και τον έλεγχό τους, ταυτόχρονα με την ενίσχυσή τους με κρατικά κεφάλαια.
Είχε κάνει «μπάμ» η κίνησή του.
Γιατί χάλαγε και τη ...σούπα των άλλων νεοφιλελεύθερων Σαρκοζί και Μέρκελ, που αντιμετώπιζαν ανάλογο πρόβλημα με κάποιες Τράπεζές τους αλλά δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι ο νεοφιλευθερισμός και η ασύδοτη «Αγορά» του, φούσκες και προκλητικές σπατάλες δημιουργεί.
Και μόνον φούσκες και προκλητικές σπατάλες, λένε μερικοί ...κακοί.

Τώρα ο κ. Μπράουν έκανε πάλι «μπάμ» με το νέο μέτρο του να μειώσει τον ΦΠΑ, προκειμένου να εμποδίσει την χρηματιστηριακή {λέγε με: τζογαδορική...} κρίση να περάσει στην πραγματική οικονομία.
Ελαττώνοντας τον ΦΠΑ, και μάλιστα κατά 14%!!! {δυόμισυ μονάδες: από 17.5% σε 15%}, ευνοεί κατά κύριο λόγο τα στρώματα με χαμηλά εισοδήματα, τον κοσμάκη, να το πούμε αλλοιώς, τα οποία αυξάνοντας την αγοραστική τους δύναμη, θα τονώσουν την Αγορά, όπου θα την διοχετεύσουν.
Διότι δεν πρόκειται βέβαια να αποταμιεύσουν... να κάνουν κομπόδεμα... Θα ξοδέψουν παραπάνω για να βελτιώσουν κάπως τη ζωή τους.
Έλα όμως που αυτό είναι αντίθετο προς τα νεοφιλελεύθερα παραμύθια και την ανόητη θεωρία να κάνουμε τους πλούσιους πλουσιότερους {μειώνοντας τον φόρο στα κέρδη τους, όχι τον ΦΠΑ...}, ώστε να ...κάνουν επενδύσεις, να βρίσκει ο κόσμος δουλειά...
Μπούρδες. Πουθενά δεν συνέβη κάτι τέτοιο (επί Ρήγκαν, επί Θάτσερ και των μιμητών τους} διότι απλά οι πλούσιοι, όταν πλουτίζουν κι άλλο, μεγαλύτερες προκλητικές σπατάλες κάνουν, όχι επενδύσεις. Και τζογάρουν συνέχεια με τα Hedge Funds. Κορόϊδα είναι να βάλουν μπελάδες στο κεφάλι τους αφού οι νεοφιλελεύθεροι φροντίζουν για αυτούς;;;

Αυτό ήταν το νέο «μπάμ» του Μπράουν. Για να δούμε.

1 σχόλιο:

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Εξερευνητή,
σαν να έχεις μπλέξει ολίγον με τα διάφορα «for ever»...
Τατούλης «for ever», Μπράουν «for ever»....
Μόνο εμείς μού φαίνεται θα εξαντληθούμε γρήγορα....

Αλήθεια, τί μαθαίνεις; Θα κάνει νέο κόμμα ο Πέτρος;
Νά 'χουν και λίγο πλάκα οι εκλογές... Όπως οι προηγούμενες με τον Παπαθεμελή.