31/7/10

Ανταγωνισμό;
Ευχαριστώ δεν θα πάρω...

Μάς έχουν ...πρήξει, ειδικά τον τελευταίο καιρό αλλά και παλιότερα, με τον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα, ως ύψιστη επιδίωξη.
Και βέβαια οι «έχοντες και κατέχοντες» ρίχνουν όλη την ευθύνη για την οικονομική κρίση στην μη ανταγωνιστική(1) εργασία, λόγω "υπερβολικών" απαιτήσεων των εργαζομένων για μιά στοιχειωδώς ευπρεπή ζωή, και του "σπάταλου" κοινωνικού κράτους, που ξοδεύει πολύτιμο χρήμα για προστασία των αδύναμων..., τόσο για να τήν αποσείσουν από πάνω τους, και να μην φανεί ότι είναι σάπια τα επιχειρήματά τους υπέρ της «ελεύθερης» Αγοράς, που παράγει τέτοιες κρίσεις, όσο και για να συμπιέσουν στο "μή περαιτέρω" το εργατικό κόστος και να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο -επιδεικτικός(2)- πλούτος τους.(3)
«Ανταγωνιστικότης» λοιπόν και ...το μέγα έλεος...
Αλλοιώς ψοφήστε!

Αφορμή για τα παραπάνω, πέρα από τις ...συνήθεις ύποπτες αφορμές που δίνει εδώ και καιρό ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση γενικότερα, μού έδωσε ένα Καταστατικό που έπεσε στα χέρια μου, ενός "Ρόταρυ".
Τό διάβασα με ενδιαφέρον αφού τα "Ρόταρυ", όπως και τα "Λάϊονς" κ.ά., είναι οι κατ' εξοχή οργανώσεις «εχόντων και κατεχόντων» έστω κι αν, ερωτώμενοι, θα σάς μιλήσουν για ανοιχτοσύνη (γυναίκες επιτράπηκε να μετάσχουν μετά το 1980... από το 1905 που ιδρύθηκε το πρώτο "Ρόταρυ" στο Σικάγο) και άλλα σχετικά μπαρμπούτσαλα, ακριβώς όπως ο Γ.Α.Π. (και άαααααααααλλοι...) μιλάνε για σοσιαλισμό.
Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η πρόβλεψη του Καταστατικού (προφανώς στο ίδιο "καλούπι" με των υπολοίπων) είναι ότι τα μέλη έχουν υποχρεωτικά ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ "θέση" καθένα σε κάθε τοπικό "Ρόταρυ", δηλαδή υπάρχει μόνον ένας οδοντογιατρός, ένας μηχανικός, ένας έμπορος ρούχων, ένας έμπορος ηλεκτρικών ειδών, ένας χειρούργος, ένας βιβλιοπώλης, ένας δικηγόρος, ένας ξενοδόχος και πάει λέοντας...
Αν τυχόν υπάρξουν πολλές αιτήσεις νέων μελών, που ως επάγγελμα έχουν "θέσεις" που είναι πιασμένες από παλιότερα μέλη, τότε χωρίζεται η περιοχή και ιδρύεται ΝΕΟ τοπικό "Ρόταρυ"!(4)
Δεν θα έχουμε πλέον ΕΝΑ "Ρόταρυ" στη Λάρισα π.χ. αλλά δύο... ΕΝΑ "Βόρειας" Λάρισας, ας πούμε, και ΕΝΑ "Νότιας"...

Δεν είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό όλο το ...«κόλπο»: Έχουν καταργήσει τον ανταγωνισμό.
Ο ένας στέλνει πελάτες στον άλλον. Και δεν πρέπει να έχει δίλημμα σε ποιόν να τούς στείλει! Πρέπει να είναι ΜΙΑ μόνον η επιλογή του!

Πάρτε το ως μιά ακόμα ένδειξη της υποκρισίας της «άρχουσας τάξης»... Σαν αντίδοτο στην καθημερινή πλύση εγκεφάλου περί «ανταγωνιστικότητας»...
--------------------------
(1) Με ποιά κριτήρια;;; Της τιμής πώλησης προϊόντων;;; Μόνο "εργασία" έχουν τα προϊόντα μέσα τους;;;
(2) Κάποιος τό 'χει πεί κι αυτό: «Ο πλούτος δεν έχει καμμιά αξία, αν δεν επιδεικνύεται»... Σωστό!
(3) Κατά το περιοδικό "FORBES" (οικονομικό life-style) οι 1.000 πιό πλούσιοι της Γής αύξησαν, αθροιστικά, την περιουσία τους κατά το 2009 (μέσα στην κρίση!!!) κατά 3 ΤΡΙΣ δολλάρια...
(4) Στην Wikipedia διάβασα ότι υπάρχουν στον Κόσμο 33.976 τοπικά "Ρόταρυ" που έχουν συνολικά περί τα 1.220.000 μέλη. Κατά μέσον όρο δηλαδή καθένα έχει 36 άτομα! Μόνον! Ευεξήγητο όμως με βάση την ρήτρα των "θέσεων"... 36 διαφορετικά επαγγέλματα καθένα... Έτσι εξηγείται.
Αντίστοιχα οι "Lions" (στο Σικάγο πρωτοϊδρύθηκαν κι αυτοί το 1917...) λένε στην ιστοσελίδα τους ότι έχουν παγκοσμίως 45.000 τοπικές λέσχες και 1.350.000 μέλη. Από 30 άτομα δηλαδή η κάθε μία. Ίδια γεύση...